-Hayvancılık yatırımlarına destek


-35 ilde yeni ahır ve ağıl yatırımlarına yüzde 50,
damızlık boğa, koç ve teke alımlarına yüzde 80
hibe verilecek
-Karar, DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki 35 ilde
bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik
olarak, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin
altyapılarının geliştirilmesi, hayvansal üretimde verimlilik
ile kalitenin artırılması ve modern hayvancılık işletmelerinin
kurulması için yapılacak yatırımları desteklemeyi amaçlıyor
-Bu karar uyarınca yapılacak ödemeler, GAP, DAP, KOP
ve DOKAP eylem planları kapsamında Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili yıl bütçesine tahsis edilen
ve Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi Programı
kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesinde
yer alan sermaye transferleri ödeneklerinden karşılanacak
-Destekleme ödemelerinden, idarî hata sonucu düzenlenen
belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı
tespit edilen üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme
programından yararlandırılmayacaklar 



Ankara - 04.06.2018 - Doğu Anadolu (DAP), Güneydoğu Anadolu (GAP), Konya Ovası (KOP) ve Doğu Karadeniz (DOKAP) projeleri kapsamındaki 35 ilde yeni ahır ve ağıl yatırımlarına yüzde 50, damızlık boğa, koç ve teke alımına yüzde 80 oranında hibe  verilecek.
Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan “Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri Kapsamındaki İllerde Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Karar”, DAP, GAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki 35 ilde bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik olarak, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi, hayvansal üretimde verimlilik ile kalitenin artırılması ve modern hayvancılık işletmelerinin kurulması için yapılacak yatırımları desteklemeyi amaçlıyor. 

-Kararın kapsamı 

Karar kapsamında, Türkvet sistemine göre işletilmesi aktif olan yetiştiricilere, büyükbaş için en az 10 baş anaç, en çok 49 baş anaç kapasiteli, küçükbaş için en az 100 baş anaç, en çok 200 baş anaç kapasiteli yeni ahır ve ağıl yapımı, tadilatı ve kapasitelere uygun damızlık erkek materyal (boğa, koç, teke) alımına hibe desteği uygulanacak.
Hibe desteği programı, 2014-2018 döneminde uygulamada olacak.
Karar kapsamında, gerçek veya tüzel kişilerce kurulacak işletmeler uygulanacak hibe desteğinden bir kez yararlandırılacak.
Yatırım tutarının desteklemeye esas üst sınırı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılacak uygulama tebliğinde belirlenecek.
Yatırım tutarının üst sınırını aşan kısmı ise ayni katkı olarak yatırımcı tarafından karşılanacak.
Her bir proje sahibi sadece bir proje için hibe desteğinden yararlanabilecek.
Uygulanacak hibe desteğinden, projesi onaylanan ve projesinde belirtilen süre içinde yatırımı tamamlanan işletmeler yararlanacak.
Yatırımın tamamlanmaması halinde, ek süre verilmesinde İl Proje Değerlendirme Komisyonu’nun uygun görüşü doğrultusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkili olacak.
Bu karar uyarınca yapılacak ödemeler, GAP, DAP, KOP ve DOKAP eylem planları kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili yıl bütçesine tahsis edilen ve Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesinde yer alan sermaye transferleri ödeneklerinden karşılanacak. 

-Ziraat Bankası yüzde 0,2 hizmet komisyonu alacak

Ödemeler, Ziraat bankası aracılığıyla yapılacak. Bu kararın uygulanmasıyla ilgili olarak Ziraat Bankası’na destekleme tutarının yüzde 0,2’si oranında hizmet komisyonu ödenecek.
Bu karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırımcılar, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden faydalanamayacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bu karar kapsamındaki aynı destek konularından yararlanan veya yararlanacak yatırımcılar, bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına başvuramayacak. Bu fıkra hükümlerine uyulmaması halinde, bu karar kapsamında yararlanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınacak.
Haksız ödendiği tespit edilen destekleme ödemeleriyle ilgili alacaklar, ödemenin yapıldığı tarih itibarıyla, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgililerden tahsil edilmek üzere ilgili vergi dairelerine intikal ettirilecek.
İdari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç olmak üzere desteklemelerden haksız yere yararlandığı tespit edilen yetiştiricilere, 18 Nisan 2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 23’üncü maddesi hükümleri uygulanacak. Bu madde hükümlerine göre, haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 21 Temmuz 1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51’inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanunî faiziyle birlikte geri alınıyor. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutuluyorlar. Bu Kanunla belirlenen destekleme ödemelerinden, idarî hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmıyorlar.

Hibe desteğinden yararlanacak iller:
Doğu Anadolu Projesi (DAP): Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Elazığ,  Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP): Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak.
Konya Ovası Projesi (KOP): Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray.
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP): Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

-Dolardaki artışın ekonomiye etkisi...

-Krizler ekonomisi-1994 krizi

-Dolar sevdası hiç geçmiyor…

-Yalnızlık

-Güçlü bir ekonomi için ne yapmalı?