-Kırmızı ve Kızıl

Bence renklerin şahıdır. Son derece kışkırtıcı ve saldırgan… Kadınlar kışkırtıcılığını gayet ustaca kullanırlar. Ruj, oje, allık temelde kırmızıdır. Makyaj kızıl ile karadan oluşur. Zıt renkler, muhteşem bir güzellik çıkarır. Kırmızı renklere bezenmiş bir elbise içindeki kadın kışkırtıcı değil midir? Bundan dolayı Hint diyarında gelinliklerin çoğu kırmızı kumaşlardan yapılmaz mı? Gene Wilder, Kırmızılı Kadın, The Woman in Red filminde bunu gayet iyi kullanmıştır. Polonyalı sinema dahisi Krzysztof Kieślowski’nin üç renk filminin (Trois Couleurs: Rouge) bir rengi de kırmızıdır.

Saldırganlığının temelinde kan rengi olması yatar. Kırmızıdan korkulur. Kanı çağrıştırır. Kan, ölüm demektir.
Tek kırmızı kan mıdır? Şaraba ne demeli. Atilla İlhan boşa dememiş, An Gelir şiirinde. “Şarabın gazabından kork. Çünkü fena kırmızıdır. Kan tutar/tutan ölür” diye…
Büyük Fransız yazar Stendhal’ın, sadece içeriğini değil adını da çok sevdiğim “Kızıl ile Kara” kitabında, kızılla askerleri, kara ile rahipleri anlatır. İki dünya görüşünü çarpıştırır.
Parlak kırmızı renge denen kızıl sadece renk midir?
Kızıl, solun da sosyalizmin de simgesidir. Sosyal demokrasi merkeze gelerek pempeleşmiş, kızıllığından çok şey kaybetmiştir.
Kadınlara saç rengi olarak çok yakışır. Az bulunurlar. Bir yerde okumuştum. MC1R adı verilen bir gen mutasyonu sebep oluyormuş. Şu mutasyonun yaptığına bak, farklılığı ortaya koymuş. Kızıl saç, dünya nüfusunun sadece yüzde 1’nde görülüyormuş. Sanırım İrlanda’da daha fazla. Bir de çoğunlukla çilli olurlar. O da bir farklılık. Farklı güzeldir. Buna mutasyon da sebep olsa, az olan değerlidir. Kadınlar saçlarını hemen her renge boyadıkları ve asıl saçlarının rengini kendileri bile unuttukları için, saç rengiyle ilgili tanımlamalarına bir de ek yaparlar, “doğal kızıl”, “doğal sarışın”.
“Allı pullu giyinme” diye bir tabiri de duymuşsunuzdur. Burada anlatılan sadece kırmızılı giyinme anlamına gelmez. Rengarenk giyimi karşılar.
Çoğunlukla çıplak tasvirlerini gördüğümüz Havva da Adem’i kırmızı bir elmayla kandırmamış mıydı?

Gözün görebildiği en düşük enerjiye sahip ışığın rengiymiş, gel de inan. Mavi ve sarıyla birlikte üç ana renkten biri olan kırmızının çevresinde yarattığı enerjiye ne demeli? “Dünyada başka renk yoktur. Hepsi mavinin çocuklarıdır” denilse de, her kim ne derse desin, renklerin şahı olmayı fazlasıyla hak ediyor. Bir de kızıl olursa değmeyin keyfine…

Yorumlar

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Kırmızı da, ancak diğer renklerle bir ara iken anlam kazanabilir...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

-Dolardaki artışın ekonomiye etkisi...

-Krizler ekonomisi-1994 krizi

-Dolar sevdası hiç geçmiyor…

-Yalnızlık

-Güçlü bir ekonomi için ne yapmalı?