-Fenerbahçe, Benfica’yı Nasıl Eler?


Fenerbahçe’nin Benfica’yı nasıl eleyeceğini anlatmadan önce, ilk maçta niye yenildiğini ele almamız gerekir diye düşünüyorum.
Sahasında böylesine oturmuş bir oyun mantalitesine sahip, güçlü ve Fenerbahçe’ye nazaran çok daha hazır bir rakip olan Benfica’ya, 1-0 kaybetmek hiç de fena bir sonuç değildir.  
Özellikle ikinci yarıdaki yetersiz futbol ve Dirar ile İsla tarafından aynı kanatta gösterilen büyük defansif zafiyete rağmen, bu zorlu maçı sadece bir gol yiyerek tamamlamak gayet iyidir.
Anlaşılan Phillip Cocu da benim gibi düşünmüş olacak ki maça hazırlık döneminde ön plana çıkardığı Barış Alıcı yerine geçmişte sağ bekte de oynamış olan daha defansif ve tecrübeli Dirar ile başladı. En büyük gücü kanat akınları olan Benfica’yı, kanatlardan durdurmayı planladı. Fakat Cocu’nun düşünemediği şey, daha ilk resmi maçına çıkan ve kondisyon açısından yeterli olmayan, görece daha yaşlı takımına yüksek konsantrasyonla savunma yaptırmanın oyuncuları yoracağıydı.
İlk yarıda güzel bir savunma ve zaman zaman çıkılan etkili ataklarla Benfica’nın tehlike yaratmasına izin vermeyen Fenerbahçe, ikinci yarı yüksek konsantrasyonla savunma yapmanın verdiği yorgunluk ve santrafor eksikliği nedeniyle Benfica’yı ilerde tehdit edemedi ve yüzden rakibe topla çok daha rahat oynama imkanı verdi.
Zamanla Fenerbahçe’nin orta saha oyuncuları maçtan düştü ve Fenerbahçe basit top kayıpları yapmaya başladı. Bunu gören Cocu, oyunu tutma amacıyla oyundan düşmüş olan Valbuena’yı çıkarıp, yerine defanstan aldığı topları etkili bir biçimde atağa taşıyabilecek olan Mehmet Ekici’yi oyuna aldı. Cocu’nun yaptığı değişiklik doğru fakat eksikti. Topları ileri taşıması için oyuna alınan Ekici, görevini yerine getiremedi. Çünkü atakta o topları ilerde etkili bir biçimde kullanabilecek bir santrafor yoktu. Cocu, Soldado’yu gol yedikten sonra değil de Mehmet Ekici ile birlikte alsaydı belki de bugün başka bir skoru konuşuyor olurduk.
Fenerbahçe’nin neden yenildiğini kısa da olsa değerlendirdikten sonra şimdi sırada sarı lacivertlilerin Benfica’yı yenmesi için neler yapması gerektiğine gelelim. Bugün akşam oynanacak maçta Fenerbahçe’nin en büyük avantajı yıllar sonra takımla barışmış ateşli taraftarı olacaktır. Eğer Fenerbahçeli futbolcular da bu coşkuya karşılık verip özellikle hafta sonu oynanan Bursaspor maçının ilk yarısındaki gibi topu defanstan çıkarır, rakip oyuncuya önde baskı yapar ve rahatsız ederse önde kazanılan toplarla atak sürekliliğini de devam ettirir. Bunun için özellikle diri ve kondisyonu iyi durumda olan oyuncularla oyuna başlanmalıdır. Tabii olay ilerde kazanılan toplarla bitmiyor. Asıl yapılması gereken kazanılan topların etkili bir şekilde kullanılmasıdır. İşte burada sahneye Fenerbahçe’de bu akşam oyuna başlayacak hücum üçlüsü çıkıyor. Bu hücum üçlüsü öyle seçilmeli ki hem ileride baskı yapıp top kazanarak atak sürekliliğini sağlamalı hem de kazanılan toplar etkili bir şekilde değerlendirerek gole gidilmeli ya da en azından Benficalı oyuncular tedirgin edilmelidir.
Bu yüzden de bu akşam Kadıköy’de oynanacak karşılaşmada, Phillip Cocu’nun sahaya süreceği ilk onbir çok önem kazanıyor.
Kişisel fikrim şu ana kadar oynanan iki resmi maç olan Benfica ve Bursaspor maçlarında Fenerbahçe’nin en iyileri olan geri dörtlü bu maçta da korunmalıdır. Orta sahada ise Mehmet Topal, Eljif, Giuliano üçlüsü olmalıdır. İleri üçlüdeyse Cocu’nun, Barış, Valbuena, Ayew üçlüsünü kullanmasının en iyisi olacağı kanısındayım. Bu akşam oynanacak karşılaşma da eğer şans verilirse farkı bu üçlünün yaratacağını düşünüyorum. Barış Alıcı bireysel yeteneği ve dinamizmiyle Dirar’dan daha iyi bir tercih olarak öne çıkıyor. Valbuena hazır görünmese bile Fenerbahçe’nin mevcut kadrosundaki en yaratıcı ve tecrübeli isim. Cocu, bu akşamki maçı kazanmak istiyorsa kesinlikle Valbuena’nın hücumdaki etkinliğine ihtiyacı var.
Santrafor konusu ise biraz daha karışık. Cocu’nun elinde üç oyuncu var ama bence doğru olanı Andre Ayew. Bursaspor maçında hazır görünmeyen Soldado oyundan alındıktan sonra o ana kadar sağ kanatta yetersiz performans gösteren Ayew, santrafor mevkiine geçtikten sonra bambaşka bir görüntü ortaya koydu. Birçok pozisyona girdi ve ilerde etkili bir pas opsiyonu yarattı. Bununla da yetinmedi, Fenerbahçe hücuma top çıkarırken orta sahaya kadar gelerek takım arkadaşlarına yardımcı oldu. Tabii ki geçen sezondan dolayı maç eksiği var ama bu haliyle bile İslam Slimani hazır olana kadar santraforda Ayew, Soldado’dan daha iyi bir seçenek olduğunu kanıtladı.
Sonuca gelirsek Fenerbahçe, Benfica’yı eleyebilir ama bunun için iki şey yapmalıdır. Defans görevlerinin içinde boğulmamış bir Valbuena’yla birlikte hücumda topu tutup rakip defansı sürekli tehdit eden hazır bir Ayew’e, dinamizmi ve yeteneğiyle Giuliano’ya rahat oynaması için alan açacak olan Barış Alıcı’ya ilk onbirde görev vermelidir.
Benfica ile oynanan ilk maçtaki ilk 45 dakika bize gösterdi ki hücumda rakibi yeterince tehdit eden Fenerbahçe, savunmada sıkıntı yaşamıyor. Bunu da ancak hücumda Dirar’dan daha yetenekli olan Barış Alıcı ve hücumda top tutma konusunda Soldado’dan daha iyi olan Ayew’le maça başlayarak başarabilir diye düşünüyorum.
Bunları yaparsa Fenerbahçe, iki farklı bir galibiyeti yakalayıp Benfica’yı eler.

Doruk Türkyılmaz


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

-Dolardaki artışın ekonomiye etkisi...

-Krizler ekonomisi-1994 krizi

-Dolar sevdası hiç geçmiyor…

-Yalnızlık

-Güçlü bir ekonomi için ne yapmalı?