-Fenerbahçe, Savunmayı Yeniden Kurmalı…


Fenerbahçe’nin bu sezon oynadığı dört resmi maçını izledim. Gözüme çarpan ilk şey, Fenerbahçe’nin gole ne kadar çok ihtiyacı varsa golden o kadar uzak olduğudur. Çünkü öne geçtiğinde kapanan takımlara karşı ceza sahası içinde çoğalamıyor, gol pozisyonu yaratamıyor. Bence, bunun ana nedeni ise Fenerbahçe’nin kanat oyuncularının beklerinden yeterli desteği alamamasıdır. Tabii ki beklerinden yeterli desteği alamayan kanat oyuncuları, tehlikeli bölgelerde topla yeterince buluşamıyorlar ve oyunda kayboluyorlar. Durum bu olunca dört maçta da Fenerbahçe planlı hücumlar yerine karambollerle gole gitmeye çalışan, belirli bir oyun disiplini olmayan dağınık bir takım görüntüsü çizdi.

Hücumda bunlar olurken defansta da işler güllük gülistanlık gitmiyor. Oynadığı dört maçta da kalesinde birer gol gören Fenerbahçe, bu dört golün üçünü beklerinin hatası nedeniyle yedi. Hücuma yeterli desteği sağlamayan bekler, top rakipteyken de yeterli performansı gösteremediler. Böyle olunca da Skrtel’in olağanüstü formuna rağmen Fenerbahçe için gol yemek kaçınılmaz bir hal aldı. Fenerbahçe defansının arkasına atılan her top, büyük tehlike yarattı. Bunun sebebi, defansta Skrtel’e eşlik edecek yetenekli ve çabuk oyuncuları olmamasıdır. Peki bu problemin çözümü nedir? Çözüm tabii ki transfer…
Fenerbahçe’nin en büyük sıkıntısı kamuoyu ve taraftarlar tarafından orta sahadaki Josef, Mehmet Topal ikilisi olarak gösteriliyor. Ben buna katılmıyorum. Bence, sorun bu değil. Orta sahada Giuliano’nun satılacağı açıklandı. Giuliano, satılsa bile Fenerbahçe’de onun yerinde oynayabilecek üç oyuncu daha var. Mehmet Ekici, Valbuena, Eljif Elmas.
Sorun defansta. Fenerbahçe, defansa yönelik transfere öncelik vermelidir. Takımın ekonomik sıkıntısını biliyoruz. Fenerbahçe, oyuncu satmadan transfer yapamıyor. Oyuncu satarak veya kiralayarak orta sahaya da ileri üçlüye de transfer yapsa gereksiz olduğunu hiç kimse söyleyemez. Fakat, defans hattına ikisi bek olmak üzere üç transfer yapılması şart gibi gözüküyor. Bu transferlerde kesinlikle tecrübeli, ligimize alışması uzun sürmeyecek ve atletik oyunculara öncelik verilmelidir.
Herkesin de bildiği gibi Cocu, Barcelona’da oynamış ve mantalite olarak da oradaki oyunu benimsemiş bir teknik direktör. Fakat o mantaliteyi Fenerbahçe’de uygulamak istiyorsa elindeki savunma oyuncularından daha iyi bir defans hattına ihtiyacı olacak. Tabii ki alınacak oyuncuların kaliteleri Barcelona’da yıllarca oynamış Dani Alves ve Jordi Alba kadar yüksek olması beklenemez ama en azından geçmişte Fenerbahçe’de oynamış olan Caner Erkin, Gökhan Gönül kalitesinde oyuncular alınmalıdır. Stoperde ise Skrtel’le uyum sağlayacak çok hamleli ve atletik bir oyuncuyla Fenerbahçe’nin kalesinden kontra atak tehlikesi uzaklaştırılabilir. 
Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki Neustadter, Hasan Ali ve Şener,  Fenerbahçe’de ancak ve ancak yedek olarak bulunabilirler, ilk 11 oyuncusu olarak değil…

Doruk Türkyılmaz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

-Dolardaki artışın ekonomiye etkisi...

-Krizler ekonomisi-1994 krizi

-Dolar sevdası hiç geçmiyor…

-Yalnızlık

-Güçlü bir ekonomi için ne yapmalı?