-Bitkisel üretimde meyve ve sebzenin payı arttı…


-Toplam 158,9 milyar liralık bitkisel üretimin olduğu Türkiye’de,
2018’de tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin payı yüzde 41,3’den
yüzde 39’a inerken, sebzelerin payı yüzde 24,9’dan yüzde 26,1’e,
meyvelerin payı yüzde 33,8’den yüzde 35’e çıktı
-2018’de 62 milyar liralık tahıllar ve diğer bitkisel ürün, 41,4 milyar
liralık sebze, 55,5 milyar liralık meyve üretildi


Ankara – 21.03.2019 – Bitkisel üretimde meyve ve sebzenin payı arttı. Toplam 158,9 milyar liralık bitkisel üretimin olduğu Türkiye’de, 2018’de tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin payı yüzde 41,3’den yüzde 39’a inerken, sebzelerin payı yüzde 24,9’dan yüzde 26,1’e, meyvelerin payı yüzde 33,8’den yüzde 35’e çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2017 yılında 135 milyar 885 milyon lira olan bitkisel üretim değeri, 2018 yılı geçici sonuçlarına göre yüzde 16,9 artarak 158 milyar 871 milyon liraya yükseldi. Üretim değeri tahıllarda yüzde 6,6, patates, kuru baklagiller, yenilenebilir kök ve yumrularda yüzde 19,9, yağlı tohumlarda yüzde 21, tekstilde kullanılan ham bitkilerde yüzde 31,2, sebzelerde yüzde 22,3, meyvelerde yüzde 20,9, baharat bitkilerinde yüzde 6, çayda yüzde 33,8 artarken, tütünde yüzde 13,2, şekerpancarında yüzde 10,6 geriledi.
Türkiye’de 2018 yılında 33 milyar 788 milyon liralık tahıl, 9 milyar 776 milyon liralık patates, kuru baklagil, yenilebilir kök ve yumru, 5 milyar 826 milyon liralık yağlı tohum, 1 milyar 260 milyon liralık tütün, 4 milyar 7 milyon liralık şeker pancarı, 6 milyar 991 milyon liralık tekstilde kullanılan ham bitki, 284 milyon liralık parfümeri, eczacılık ve benzeri alanlarda kullanılan bitki ve yem bitkileri tohumu, 41 milyar 397 milyon liralık sebze, 55 milyar 531 milyon liralık meyve, içecek ve baharat bitkisi üretimi yapıldı.
Ana ve alt gruplara göre bitkisel üretim değerleri, toplam bitkisel üretimdeki payları ve değişim oranları şöyle:

2018 ana ve alt gruplara göre bitkisel üretim değerleri ve değişim oranları
2017 (Milyon TL)
Pay (Yüzde)
2018 (*) (Milyon TL)
Pay (Yüzde)
Değişim (Yüzde)
Toplam
135.885
100,0
158.871
100,0
16,9
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler
56.119
41,3
61.944
39,0
10,4
Tahıllar
31.705
23,3
33.788
21,3
6,6
Patates; kuru baklagiller; yenilebilir kök ve yumrular
8.153
6,0
9.776
6,2
19,9
Yağlı tohumlar
4.816
3,5
5.826
3,7
21,0
Tütün
1.451
1,1
1.260
0,8
-13,2
Şekerpancarı
4.484
3,3
4.007
2,5
-10,6
Hayvan pancarı
11
0,0
12
0,0
6,2
Tekstilde kullanılan ham bitkiler
5.329
3,9
6.991
4,4
31,2
Parfümeri, eczacılık ve benzeri alanlarda kullanılan bitkiler ve yem bitkileri tohumu
171
0,1
284
0,2
66,1
Sebzeler
33.846
24,9
41.397
26,1
22,3
Yumru ve kök sebzeler
3.102
2,3
3.785
2,4
22,0
Meyvesi için yetiştirilen sebzeler
28.074
20,7
34.724
21,9
23,7
Başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler.
2.670
2,0
2.888
1,8
8,2
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri
45.920
33,8
55.531
35,0
20,9
Üzüm
4.079
3,0
4.691
3,0
15,0
Turunçgiller, yumuşak çekirdekliler, taş çekirdekliler ve diğer meyveler
38.666
28,5
46.750
29,4
20,9
Baharat bitkileri
575
0,4
610
0,4
6,0
Çay
2.600
1,9
3.480
2,2
33,8
(*): 2018 bilgileri geçicidir






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

-Dolardaki artışın ekonomiye etkisi...

-Krizler ekonomisi-1994 krizi

-Dolar sevdası hiç geçmiyor…

-Yalnızlık

-Güçlü bir ekonomi için ne yapmalı?