-Bitkisel üretimde meyve ve sebzenin payı arttı…
-Toplam 158,9 milyar
liralık bitkisel üretimin olduğu Türkiye’de,
2018’de tahıl ve diğer
bitkisel ürünlerin payı yüzde 41,3’den
yüzde 39’a inerken, sebzelerin
payı yüzde 24,9’dan yüzde 26,1’e,
meyvelerin payı yüzde
33,8’den yüzde 35’e çıktı
-2018’de 62 milyar
liralık tahıllar ve diğer bitkisel ürün, 41,4 milyar
liralık sebze, 55,5
milyar liralık meyve üretildi
Ankara
– 21.03.2019 – Bitkisel üretimde meyve ve sebzenin payı arttı. Toplam 158,9
milyar liralık bitkisel üretimin olduğu Türkiye’de, 2018’de tahıl ve diğer
bitkisel ürünlerin payı yüzde 41,3’den yüzde 39’a inerken, sebzelerin payı
yüzde 24,9’dan yüzde 26,1’e, meyvelerin payı yüzde 33,8’den yüzde 35’e çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2017
yılında 135 milyar 885 milyon lira olan bitkisel üretim değeri, 2018 yılı
geçici sonuçlarına göre yüzde 16,9 artarak 158 milyar 871 milyon liraya yükseldi.
Üretim değeri tahıllarda yüzde 6,6, patates, kuru baklagiller, yenilenebilir kök
ve yumrularda yüzde 19,9, yağlı tohumlarda yüzde 21, tekstilde kullanılan ham
bitkilerde yüzde 31,2, sebzelerde yüzde 22,3, meyvelerde yüzde 20,9, baharat
bitkilerinde yüzde 6, çayda yüzde 33,8 artarken, tütünde yüzde 13,2,
şekerpancarında yüzde 10,6 geriledi.
Türkiye’de
2018 yılında 33 milyar 788 milyon liralık tahıl, 9 milyar 776 milyon liralık patates,
kuru baklagil, yenilebilir kök ve yumru, 5 milyar 826 milyon liralık yağlı
tohum, 1 milyar 260 milyon liralık tütün, 4 milyar 7 milyon liralık şeker
pancarı, 6 milyar 991 milyon liralık tekstilde kullanılan ham bitki, 284 milyon
liralık parfümeri, eczacılık ve benzeri alanlarda kullanılan bitki ve yem
bitkileri tohumu, 41 milyar 397 milyon liralık sebze, 55 milyar 531 milyon
liralık meyve, içecek ve baharat bitkisi üretimi yapıldı.
Ana
ve alt gruplara göre bitkisel üretim değerleri, toplam bitkisel üretimdeki
payları ve değişim oranları şöyle:
2018 ana
ve alt gruplara göre bitkisel üretim değerleri ve değişim oranları
|
2017 (Milyon TL)
|
Pay (Yüzde)
|
2018 (*) (Milyon TL)
|
Pay (Yüzde)
|
Değişim (Yüzde)
|
|
Toplam
|
135.885
|
100,0
|
158.871
|
100,0
|
16,9
|
|
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler
|
56.119
|
41,3
|
61.944
|
39,0
|
10,4
|
|
Tahıllar
|
31.705
|
23,3
|
33.788
|
21,3
|
6,6
|
|
Patates;
kuru baklagiller; yenilebilir kök ve yumrular
|
8.153
|
6,0
|
9.776
|
6,2
|
19,9
|
|
Yağlı
tohumlar
|
4.816
|
3,5
|
5.826
|
3,7
|
21,0
|
|
Tütün
|
1.451
|
1,1
|
1.260
|
0,8
|
-13,2
|
|
Şekerpancarı
|
4.484
|
3,3
|
4.007
|
2,5
|
-10,6
|
|
Hayvan
pancarı
|
11
|
0,0
|
12
|
0,0
|
6,2
|
|
Tekstilde
kullanılan ham bitkiler
|
5.329
|
3,9
|
6.991
|
4,4
|
31,2
|
|
Parfümeri,
eczacılık ve benzeri alanlarda kullanılan bitkiler ve yem bitkileri tohumu
|
171
|
0,1
|
284
|
0,2
|
66,1
|
|
Sebzeler
|
33.846
|
24,9
|
41.397
|
26,1
|
22,3
|
|
Yumru ve
kök sebzeler
|
3.102
|
2,3
|
3.785
|
2,4
|
22,0
|
|
Meyvesi
için yetiştirilen sebzeler
|
28.074
|
20,7
|
34.724
|
21,9
|
23,7
|
|
Başka
yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler.
|
2.670
|
2,0
|
2.888
|
1,8
|
8,2
|
|
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri
|
45.920
|
33,8
|
55.531
|
35,0
|
20,9
|
|
Üzüm
|
4.079
|
3,0
|
4.691
|
3,0
|
15,0
|
|
Turunçgiller,
yumuşak çekirdekliler, taş çekirdekliler ve diğer meyveler
|
38.666
|
28,5
|
46.750
|
29,4
|
20,9
|
|
Baharat
bitkileri
|
575
|
0,4
|
610
|
0,4
|
6,0
|
|
Çay
|
2.600
|
1,9
|
3.480
|
2,2
|
33,8
|
|
(*): 2018
bilgileri geçicidir
|
Yorumlar
Yorum Gönder