-Singapur mucizesi…


-7 bin dekar tarım alanıyla 5 milyar dolarlık gıda ihracatı

Güneydoğu Asya’da, Malay yarımadasının güney ucunda, ekvatora 137 kilometre uzaklıkta bir ada ülkesi, daha doğrusu şehir devleti olan Singapur, ekonominin her alanında olduğu gibi tarımsal ürün ihracatından da bir mucizeye imza atıyor.


Singapur şehir devleti, Malezya, Endonezya arasında dünyanın en stratejik bölgelerinden birinde bulunuyor. Zenginliğinin kaynağı da stratejik konumu. Avrupa, Ortadoğu, Güney Asya, Afrika’dan Hint Okyanusu yoluyla Çin Denizi’ne, hatta Rusya’nın Pasifik’teki doğu kıyılarına gitmek için en kısa yol Malakka boğazının ucundaki Singapur’dan geçiyor. Tayland, Brunei Sultanlığı, Kamboçya, Vietnam, Laos, Filipinler, Tayvan, Makao, Hong Kong, Güney Kore, Kuzey Kore, Japonya, Rusya’nın Atlantik kıyılarına ve tabii ki en önemlisi Çin’e gitmek için Singapur’dan geçmek zorundasınız. Çin, Güney Kore ve Japonya gibi çok büyük ölçüde Ortadoğu petrollerine bağımlı olan dev petrol ithalatçısı ülkelerin petrol tankerleri de Singapur’dan geçiyor.
Bunun bir sonucu olarak Singapur, Çin’in Şanghay Limanı’nın ardından, 500 milyon tona yakın yük taşıma kapasitesiyle dünyanın en büyük ikinci limanı konumunda.
Kabaca 25 kilometreye 55 kilometre boyutlarıyla yüzölçümü 721,5 kilometreyi ancak bulan Singapur’un, toplam tarım alanı, bu yüzölçümünün yüzde 1’inde kalıyor. Bu da 7 bin dekar civarında bir tarım alanı demek. Bu rakamın ne kadar az olduğunu anlamak için Türkiye’de 5 bin dekarın üzerinde tarımsal arazisi bulunan 57 işletme olduğunu, ABD’de ortalama tarımsal işletme büyüklüğünün 1818 dekarı bulduğunu söylemek yeterlidir sanırım.
Singapur’un yüzde 23’ü ise ormanlardan oluşuyor. Orman alanlarının büyüklüğü de 166 bin dekarı buluyor. Zaten ülkenin tamamı 721,5 bin dekar.
Ülke nüfusu 5,7 milyonu buluyor. Gayet tabii olarak ülkenin kırsal nüfus yok. Halkın tamamı şehirde yaşıyor. Türkiye 107, İstanbul’da 2 bin 900 iken kilometrekare 7 bin 900 kişinin düştüğü Singapur’da tropikal iklime rağmen nüfus yoğunluğundan dolayı kişi başına yenilenebilir su miktarı 107 metreküpte kalıyor.
Tarımda çalışan nüfusun toplam çalışan nüfusa oranı Türkiye’de yüzde 17,7 iken, Singapur’da binde 1’e iniyor.
Ülkede kişi başına milli gelir 82 bin 622 doları buluyor. Tarımda çalışan başına yıllık ciro 24 bin 960 dolara ulaşıyor.
Singapur, 7 bin dekar alanda 31 milyon dolarlık tarımsal üretim yapıyor. 5,7 milyonluk nüfusunu beslemek ve işleyip ürün ihraç etmek için 6 milyar 783 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiriyor. Bu ithalatla hem ülkesini besliyor hem ürüne katma değer katarak 5 milyar 42 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Tarlası yok denecek kadar az olan Singapur, 2016 yılında, gıda dış ticaretinde, meyve ve sebzelerde 1 milyar 260 milyon dolar, et ve et ürünlerinde 853 milyon dolar, balık ve balık ürünlerinde 757 milyon dolar, süt ve süt ürünlerinde 436 milyon dolar açık vermiş. Bu durumu normal karşılamak gerekiyor. Ama dikkat çekici olanı, tahıllar ve tahıllardan üretilen ürünlerde 626 milyon dolar fazla vermesi.
Bütün bunları yaparken, Singapur, 43 bin dekarın üzerinde bir alanını da koruma alanı olarak ilan etmekten vazgeçmemiş.
Görünen o ki Singapur’dan alınacak çok dersler var.
Ziraat Odaları Gazetesi (Yıl: 11, Sayı: 122, Sayfa: 10, Şubat 2019)
TZOB Çiftçi ve Köy Dünyası Dergisi (Sayı: 410, Sayfa 64-65, Şubat 2019)





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

-Dolardaki artışın ekonomiye etkisi...

-Krizler ekonomisi-1994 krizi

-Dolar sevdası hiç geçmiyor…

-Yalnızlık

-Güçlü bir ekonomi için ne yapmalı?