-İnşaatın durumu: Zararına satış…


-Bina inşatlarında maliyet, 4 yılda yüzde 91,4 ile neredeyse
ikiye katlanırken, konut satış fiyatı sadece yüzde 44,1 arttı.
Buna hangi sektör dayanabilir ki


Ankara – 24.06.2019 – Ekonomide en sıkıntılı sektörlerinden birinin inşaat sektörü olduğu malum. Nitekim, inşaat sektöründe çalışan sayısı Mart ayında, 2018 yılının Mart ayına göre 531 bin azaldı. Mart 2018’de inşaat sektöründe çalışan sayısı 2 milyon 155 bin iken, bu yıl 1 milyon 538 binde kaldı. İnşaat, tarım ve sanayideki istihdam azalmasının yüzde 58,5’i inşaattan kaynaklandı. Sektörün toplam istihdamdan aldığı pay, 2017 yılı Ağustos ayında yüzde 7,9 iken, Mart 2019’da yüzde 5,5’e indi.
Bunun nedenleri belli. Ekonomik daralma özellikle konut yatırımlarını vuruyor. İnsanlar harcamalarını azaltırken yeni konut yatırımlarına girmiyor. Şirketler de yatırımlarını kısıyor yeni bina alım ve inşaatından uzak duruyorlar. Büro yatırımları da gerçekleşmeyince sektörde satışlar hızla düşüyor. Fakat maliyetler artmaya devam ediyor. Çünkü, enflasyon yüksek seyrediyor. Finansman maliyeti de kredi faizlerindeki artışla birlikte yükseliyor. Özellikle krize kredi yüküyle yakalandıysanız vay halinize. Ki inşaat sektörü de ekonomik krize kredi yüküyle yakalandı. Hesapsız, kitapsız yatırımlar, satışlar bıçak gibi kesilince bumerang etkisi gösterdi ve şirketleri vurdu. Çok sayıda büyük inşaat firması kıpırdayamaz hale geldi. Bırakın yeni inşaat yatırımlarını, kredi borçlarını yapılandırma, konkordato peşindeler.
Sektörün hayatiyetini sürdürmek için zararına, maliyetine de olsa satışlara devam ettiğini rakamlar ortaya koyuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), malzeme ve işçilik kalemlerinin ve ağırlıklarının belirlenmesi için yapı tiplerini temsil edecek şekilde 77 inşaat projesi analiz etmiş ve bunun sonucunda yaklaşık 2 bin 300 ürün ve ağırlıkları tespitini yapmış. Bu ürünlerin en alt detayda ilgili fiyat endeksi ile eşleştirilmesi sonucu her bir yapı tipi için maliyet endeksi hesaplanmış.
Buna göre, inşaatta maliyet 4 yılda ikiye katladı. Nisan 2019 itibarıyla toplam inşaat maliyeti, 2015 yılına göre yüzde 92,3, malzeme maliyeti yüzde 87,6, işçilik maliyeti yüzde 103,5 arttı.
Maliyet, bina inşaatlarında yüzde 91,4, bina dışı inşaatlarda yüzde 95,1 oldu.
Buna karşın, Merkez Bankası yeni konut fiyat endeksi 4 yılda (Nisan 2015-Nisan 2019) sadece yüzde 44,1 arttı.
Şöyle bir düşünün;
Bina inşatlarında maliyetiniz 4 yılda yüzde 91,4 ile neredeyse ikiye katlanırken,
Konu satış fiyatınız sadece yüzde 44,1 artıyor.
Buna hangi sektör dayanabilir ki…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

-Dolardaki artışın ekonomiye etkisi...

-Krizler ekonomisi-1994 krizi

-Dolar sevdası hiç geçmiyor…

-Yalnızlık

-Güçlü bir ekonomi için ne yapmalı?