-Resmi Gazete-Sayı 31166-25.06.2020

https://www.dunya.com/gundem/resmi-gazetede-bugun-25-haziran-2020-haberi-473522


-Resmi Gazete-Sayı 31166-25.06.2020
-Elektrik santrali sahalarının belirlenmesinde yeni dönem
-EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz:
-“Düzenleme atıl alanların ekonomiye kazandırılması açısından
büyük önem taşıyor”
-“Bu düzenlemeyle ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarından
daha fazla yararlanmasının önünü açıyoruz”

Santral sahaları enerji kaynağı ve teknoloji tipine göre belirlenecek, aynı santral sahası içinde ikinci bir kaynaktan elektrik üretimine imkan sağlanacak. 
Elektrik piyasasında önlisans veya lisanslara konu üretim tesislerinin santral sahalarının belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar tespit edildi. 
EPDK'nin söz konusu usul ve esaslara ilişkin kurul kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
EPDK'den karara ilişkin yapılan açıklamaya göre, düzenlemeyle santrallerin bulunduğu sahalarda yapılacak yenilenebilir enerji tesisleriyle yeni yatırım ve istihdam imkanları oluşacak.
Diğer kaynaklardan elektrik üreten şirketler aynı santral sahası içinde kendi güneş enerjisi santrallerini de kurabilecek. Böylelikle güneş panellerinin yaygınlaşması ve yerli panel üretiminin de artırılması sağlanacak.
Özellikle tarım bölgelerinde kurulan jeotermal enerjiye dayalı santrallerde, bölgedeki tarım artık ve atıkları kullanılarak bunların bertaraf edilmesi sağlanacak.
Bu alanlarda, elektrik üretiminin artırılması amacıyla biyokütleye dayalı yardımcı kaynak üniteleri kurulabilecek. Ayrıca kömür ve doğal gaz gibi konvansiyonel enerji kaynaklarına dayalı santral sahalarında da güneş veya biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının birlikte kullanılmasına imkan verilecek.
Yeni metodoloji çerçevesinde elektrik santral sahaları, enerji kaynağı ve teknoloji tipine göre belirlenerek, yatırımcının ihtiyacından fazla alanın kamulaştırılmasının önüne geçilecek. Atıl kalan yüzlerce dönümlük alan elektrik üretiminin bir parçası haline gelecek. 
Düzenlemeyle, önlisans ve üretim lisanslarına derç edilecek santral sahaları rüzgar, güneş, hidroelektrik, termik, biyokütle, jeotermal, nükleer enerji kaynakları ayrı ayrı değerlendirilecek.

-Sahalar metodolojiye uygun hale getirilecek 

Kurulacak tesisin arazisinin büyüklüğü, kaynak ve teknoloji tipine göre değişiklik gösterecek. EPDK, belirlediği kriterlere göre yapacağı incelemenin ardından, yatırımcının sahasının metodolojiye uygun hale getirilmesini sağlayacak. Böylece, yatırımcının ihtiyacından fazla alanın kamulaştırılmasının, satın alma veya kiralama yoluyla mülkiyet ya da kullanım hakkı elde edilmesinin önüne geçilecek. Ayrıca tarım alanları bakımından ortaya çıkan ihtilaflar da ortadan kaldırılmış olacak.
EPDK söz konusu düzenlemeyle santral sahalarının belirlenmesinde bir kontrol mekanizması oluşturacak. İhtiyaca göre belirlenecek sahalarda yatırımcının fazla maliyete katlanmasının da önüne geçilecek.
Açıklamada görüşlerine yer verilen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, düzenlemenin atıl alanların ekonomiye kazandırılması açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.
Yılmaz, kurulacak yeni tesislerin, yeni iş ve istihdam olanaklarını da beraberinde getireceğine dikkati çekerek, "Bu düzenlemeyle ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmasının önünü açıyoruz. Mevcut tesislere ilave yatırım imkanıyla yatırım ortamına hız veriyoruz. Yatırımcılardan da daha fazla yatırım ve istihdam geleceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 
Santral sahası bu usul ve esaslara göre belirlenmemiş önlisanslar kapsamındaki yükümlülüklerin tamamlanmak üretim lisans başvurusu yapılması halinde başvuruya konu santral sahası, bu usul ve esaslara göre düzeltilirle ilgili geçici 2’inci maddesi 1 Ocak 2021 tarihinde, diğer maddeleri 1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girecek.
Kurum 27 Haziran 2019 tarihli ve 8674 sayılı kurul kararı ile onaylanan önlisans ve lisans işlemleri ile ilgili başvurulara ilişkin usul ve esasları eklerinden ön lisans başvurusunda sunulması gereken bilgi ve belgeler listesi Ek-3, lisans başvurusunda sunulması gereken bilgi ve belgeler listesi Ek 4, önlisans ve lisans tadil başvuruları ile birleşme bölünme tesis proje devri onay başvurularında sunulması gereken bilgi ve belgeler listesi Ek-5 hükümleri değiştirilerek uygulamaya konuldu. Eski hükümler yürürlükten kaldırıldı.
Elektrik piyasası lisans yönetmeliği 9. maddesi ile 23. maddesi kapsamında elektrik piyasasında üretim faaliyetleri bulunmak isteyen tüzel kişilere verilecek önlisans süreleri ile bu tüzel kişilerin üretimi lisanslarına derç edilecek inşaat süreleri yeniden belirlendi.
Kurul, Elektrik piyasası lisans yönetmeliği 23. maddesi gereğince yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üreten tesislerin önlisans veya üretim lisanslarına derç edilecek yıllık elektrik enerjisi üretim miktarı yeniden saptandı.
EPDK'nın elektrik piyasasında üretim faaliyeti için yapılan önlisans üretim lisansı başvurularında sağlanması gereken sermaye yükümlüğünün hesaplanması ile koruma sunacak teminat mektuplarının belirlenmesinde kaynak bazındaki toplam birim yatırım tutarları belirlendi.
(25 Haziran 2020)

-HSK'ye 10 veri hazırlama ve kontrol işletmeni alınacak

Hakimler ve Savcılar Kuruluna (HSK), uygulamalı ve sözlü sınavla 10 veri hazırlama ve kontrol işletmeni alınacak.
Kurulun Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, adaylar ''www.hsk.gov.tr'' internet adresine yer alan 2020 yılı 4/A (kadrolu) Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Giriş Sınavı İş Talep Formu'nu doldurmak suretiyle gerekli belgelerle HSK'ye şahsen müracaat edecek. 
Başvurular 13-17 Temmuz 2020 tarihleri arasında yapılacak.
Uygulama sınavı 25 Temmuz'da yapılacak. Bu sınavda başarılı olanlar 21 Eylül'de sözlü sınava girmeye hak kazanacak. 
(25 Haziran 2020)

-Dışişleri Bakanlığı 4 bilişim personeli alacak

Dışişleri Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü sözlü uygulamalı sınavla en az 3 yıl iş tecrübesine sahip 4 sözleşmeli bilişim personeli alacak.
Başvuralar 10-27 Temmuz 2020 tarihleri arasında bakanlığın https://sinav.mfa.gov.tr/ internet adresine elektronik ortamda yapılacak. Sözlü uygulamalı sınav 10 Ağustos ile 12-13 Ağustos tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirilecek.
(25 Haziran 2020)

-Kahramanmaraş’ta 5 ruhsatlı jeotermal kaynak alanı ihaleye çıkarıldı

Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Kahramanmaraş'ın Onikişubat ve Pazarcık ilçelerinin sınırları içinde bulunan 5 ruhsatlı jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama sahasını açık artırma usulüyle ihaleye çıkardı.
Başkanlığın, Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre, muhammen bedelleri 16 bin 826 lira ile 314 bin 615 lira, alanları ise 374 hektarla 4 bin 340 hektar arasında değişen sahaların ihaleleri, 24 Temmuz 2020 Cuma saat 09.00-10.00 arasında yapılacak.
(25 Haziran 2020)

-MAPEG, TP'nin 3 petrol arama sahasında ruhsat sürelerini uzattı…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TP) İstanbul, Tekirdağ ve Siirt, Batman sınırları içerisinde kalan 3 petrol arama sahasında ruhsat süresinin uzatılmasını kararlaştırıldı.
MAPEG’in Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, TP’nin İstanbul ili sınırları içinde 14 bin 539 hektar yüzölçümüne AR/TPO/K/F20-a3 pafta nolu ve İstanbul ve Tekirdağ illeri sınırları içindeki 27 bin 611 hektar yüzölçümüne sahip AR/TPO/K/F20T-d1, d2 pafta nolu petrol arama ruhsatının sürelerini 26 Mayıs 2020 tarihinden itibaren 2 yıl uzattı.
Söz konusu kararın, bölgenin hidrokarbon potansiyelinin ortaya çıkarılarak ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla alındığı belirtildi.
Genel Müdürlük, TP’nin, Siirt, Batman sınırları içerisinde 8 bin 452 hektar  yüzölçümüne sahip ARİ/TPO/3141 hak sıra numaralı petrol arama ruhsatının süresi petrol arama ruhsatının süresinin 28 Ağustos 2020 tarihinden itibaren bir yıl içinde üretime başlanması şartıyla, 28 Ağustos 2030 tarihine kadar 10 yıl süreyle uzatılmasına karar verildi.
(25 Haziran 2020)

-Veri Sorumluları Sicili'ne son kayıt tarihleri ertelendi…

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından, kişisel verileri işleyecek gerçek ve tüzel kişilerin veri işlemeye başlamadan önce Veri Sorumluları Sicili’ne son kayıt tarihleri ertelendi.
Kurumun, Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, yıllık çalışan sayısı 50'den fazla ya da yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon liradan çok olan veri sorumluları ile yurt dışında yerleşik veri sorumluları için 30 Haziran 2020 olarak belirlenen son kayıt tarihi, 30 Eylül 2020'ye alındı.
Yıllık çalışan sayısı 50'den az ve yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon liradan az olan, ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan veri sorumluları için 30 Eylül 2020 olarak belirlenen son kayıt tarihi, 31 Mart 2021 oldu.
Kamu kurum ve kuruluşu veri sorumlularına sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeleri için verilen süre ise 31 Aralık 2021'den 31 Mart 2021'ye uzatıldı.
(25 Haziran 2020)

-Atatürk Üniversitesi 284’ü hemşire 466 sağlık personeli alacak

Atatürk Üniversitesi 284’ü hemşire olmak üzere 466 sözleşmeli sağlık personeli alacak.
Üniversite rektörlüğünün Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre, 284 hemşire, 7 ebe, 105 sağlık teknikeri, 5 fizyoterapist, 5 eczacı, 3 psikolog, 2 diyetisyen, 2 biyolog, 4 laborant, 4 röntgen teknisyenini, 45 diğer sağlık personeli sözleşmeli olarak istihdam edecek.
Başvuru, 15 gün içinde üniversitenin https://hastaneilan.atauni.edu.tr internet adresinden online yapılacak.
Adaylar ilan edilen pozisyonlardan sadece birine başvurabilecek, birden fazla pozisyona başvuru yapılamayacak
(25 Haziran 2020)

-İzmir’deki 1. derece arkeolojik sit alanı tescili

Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu,  İzmir ili Aliağa İlçesi yukarı Şakran Mahallesi merasında bulunan Sarıkaya antik yerleşimi alanını 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil etti.
Kurul kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
(25 Haziran 2020)

-İstanbul Valiliği okul yapımı için ihaleye çıktı…

İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi, İstanbul sismik riskin azaltılması ve acil durum hazırlık projesi çerçevesinde eğitim yapıları yeniden yapım inşaatı sözleşme paketi için ihaleye davete çıktı.
Koordinasyon Biriminin Resmi Gazete’de yayımlanan ihaleye davetine göre, İstanbul Zeytinburnu'ndaki Mehmet İhsan Mermerci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Büyükelçi Galip Balkar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Zeytinburnu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 5,5 milyon geçici teminat mektubuyla 28 Temmuz 2020 saat 10.00’a,
İstanbul Gaziosmanpaşa'daki Fahrettin Özüdoğru Çok Programlı Anadolu Lisesi, Beyoğlu'ndaki Hüviyet Bekir İlkokulu için 1 milyon 700 bin lira geçici teminat mektubuyla 27 Temmuz 2020 saat 10.00'a,
İstanbul Eyüp'teki Eyüp İmam Hatip Lisesi (İHL) okul blokları, Eyüp İHL yurdu, Eyüp İHL kütüphanesi için 2,5 milyon lira geçici teminat mektubuyla 29 Temmuz 2020 günü saat 10'a kadar teslim edilecek.
Anahtar teslimi götürü bedel üzerinden gerçekleştirilen projeler, Türkiye’nin, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Alman Kalkınma Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası'ndan İstanbul'daki hastane okul ve idari binaları içeren kamu binalarının yeniden yapımında kullanılmak üzere aldığı krediden karşılanacak.
(25 Haziran 2020)

-İzmir Büyükşehir Belediyesinden 252 milyon liralık ihale…

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka ilçesi Örnekköy Mahallesi 3 etapta bulunan 251 milyon 821 bin 890 lira muhammen bedelli, 10 bin 648,42 metrekare, 47 bin 750 metrekare emsala sahip alanı kat karşılığı anahtar teslim inşaat yapım işi için ihaleye çıkardı.
Belediyenin Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre, 7 milyon 554 bin 656,7 TL geçici teminatı olan ihalede son teklif 13 Ağustos 2020 saat 12.00’ye kadar verilecek. İhale, 13 Ağustos 2020 saat 14’de, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Belediyesi Başkanlığı encümen toplantı salonu Kat 3 No 309 Cumhuriyet Bulvarı No 1 Konak'ta yapılacak.
(25 Haziran 2020)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

-Dolardaki artışın ekonomiye etkisi...

-Krizler ekonomisi-1994 krizi

-Dolar sevdası hiç geçmiyor…

-Yalnızlık

-Güçlü bir ekonomi için ne yapmalı?