-Resmi Gazete-Sayı 31171-30.06.2020

 

-Kısa çalışma ödeneğinin süresi 1 ay uzatıldı

 

Kısa çalışma ödeneğinin süresi bir ay uzatıldı.

Covid-19 Nedeniyle Dışsal Etkilerden Kaynaklanan Dönemsel Durumlar Kapsamındaki Zorlayıcı Sebep Gerekçesiyle Kısa Çalışma Uygulanan İşyerleri İçin Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresinin Uzatılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun ek 2'nci maddesi ile geçici 23'üncü maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde Kovid-19 nedeniyle 30 Haziran 2020 tarihine kadar kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan iş yerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, yeni bir başvuru ve uygunluk tespiti yapılmasına gerek bulunmaksızın daha önce kısa çalışmadan yararlanan aynı işçiler için ve aynı şartları aşmamak kaydıyla bu kararın yayımlanma tarihi öncesinde kısa çalışma uygulaması biten iş yerleri bakımından 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren, bu kararın yayımlandığı tarihte kısa çalışma uygulaması devam eden iş yerleri bakımından ise kısa çalışma bitiş tarihinden başlamak üzere bir ay uzatıldı.

Covid-19 nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan ödemeler, başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecek.

 

-İşten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin süresi bir ay uzatıldı

 

Cumhurbaşkanının Resmi Gazete’de yayımlanan 4857 sayılı İş Kanununun geçici 10 maddesi kapsamında düzenlenen işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin süresi bir ay uzatıldı.

Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Daha önce 16 Nisan 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7244 sayılı kanunun 9 maddesi uyarınca işten çıkarmayı 3 ay süreyle yasaklamış, işverene de çalışanı tamamen veya kısmen ücretsiz izne çıkarma yetkisi vermişti. Karar, bu sürelerin 1 ay uzatılmasına karar verildi.

Kanunun geçici 10’ncu maddesi şöyle:

“Bu Kanunun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25’inci maddenin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir.

Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.

Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir.

Cumhurbaşkanı birinci ve ikinci fıkrada yer alan üç aylık süreleri altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.”

 

-Bazı ürünler gümrük vergisi 0 (sıfır) olarak uygulanan V sayılı listeye

alındı

-Maske üretiminde kullanılan kumaşta gümrük vergisi yüzde 20’den

yüzde 0’a indirildi

 

Lityum, potasyum gibi bazı kimyasal tuzlarda, bazı gaz jeneratör ateşleyicilerde, bazı boya ürünlerinde, bazı kendinden yapışkanlı filmlerde, bazı plastik ürünlerinde, kauçuk fren hortumunda, kağıt iplikten dokunmuş mensucatta, bazı soda kireç camından plakalarda, binek otomobil çekici kancalarının üretiminde kullanılan çelik bilyalı boyunlarda, uçak parçaları imalinde kullanılan tipte alüminyum petek bloklarda, kobalt alaşımlı bar ve tellerde, delici aletler için elmas uçlarda, silikon ve plastikten tuş takımları, motor silindiri için hava giriş modüllerinde, bazı yakıt borularında, bazı lityum pillerde, bazı priz ve fişlerde, araba kapısı kilit sistemlerinde kullanılan bazı iç antenlerde, bazı bakır plakalar, motorlu araç bazı parça ve göstergeleri, gümrük vergisi 0 (sıfır) olarak uygulanan V sayılı listeye alındı.

Bazı kimyasal maddeler, polimerler, bazı emülsiyon ürünler, motorlu araç motor yağı üretiminde kullanılan ürünler, LCD ekran camları, V sayılı listeden çıkarıldı.

Cumhurbaşkanının İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karar ile gümrük vergisi askıya alınan veya indirimli ürünlerin bulunduğu V sayılı listeye eklemeler yapıldı. Bazı ürünler ise listeden çıkarıldı. V sayılı listede askıya alma/indirimli vergi uygulamasının devamına yönelik inceleme, gözden geçirme tarihleri de yer alıyor. Askıya alma ve indirimli vergi uygulamasını devamına dair taleplerin en geç gözden geçirme tarihinden önceki 1 Mart'ta kadar askıya alma işlemine ilişkin dilekçe ve temdit talep formunun Ticaret Bakanlığına iletilmesi gerekiyor.

20 Aralık 1995 tarihli ve 95/7606 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan İthalat Rejimi Kararının Eki (V) sayılı listeye Ek-1’de yer alan ürünler eklenirken Ek-2’de yer alan ürünler çıkarıldı.

İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı, sanayicinin girdi maliyetlerini azaltmak, rekabet gücünü desteklemek ve nihai ürün fiyatlarını düşürmek amacıyla Türkiye ve Avrupa Birliği'nde (AB) üretimi olmayan girdi mahiyetinde ham madde ve ara mamullerde uygulanan gümrük vergileri AB ile eş zamanlı düşürüldü.

Bu kapsamda, Türkiye'de üretimi bulunmayan 125 özel tanımlı ürünün gümrük vergilerinin yarından (1 Temmuz) itibaren düşürülmesi kararlaştırıldı.

 

-Maske üretiminde kullanılan kumaşlardaki ilave gümrük vergisi sıfırlandı

 

Bu arada, 21 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı İthalat Rejimi Kararına Ek Kararlar kapsamındaki tekstil, konfeksiyon, deri ayakkabı ve benzeri ürünlerde uygulanan ilave gümrük vergileri hakkındaki 2429 sayılı Cumhurbaşkanı kararında değişiklik yapıldı.

Maske üretiminde girdi olarak kullanılan "melt blown" kumaşlara uygulanan ilave gümrük vergisi ekime kadar yüzde 20'den yüzde sıfıra düşürüldü. 

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Ticaret Bakanlığınca dünya genelinde etkili olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede kişisel maske kullanımının önemi dikkate alınarak, maske üretiminde girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla düzenleme yapıldı. 

Buna göre, maske üretiminde girdi olarak kullanılan "melt blown" kumaşlarda uygulanan ilave gümrük vergisi 1 Ekim'e kadar yüzde 20'den yüzde sıfıra indirildi.

 

 

-Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi Yönetim Kurulu üyeliğine

Aziz Aksoy atandı

 

Cumhurbaşkanı, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş. Genel Müdürlüğünde açık bulunan Yönetim Kurulu üyeliğine Aziz Aksoy’u atadı.

Atama Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

-Otopark Yönetmeliği'nin yürürlük tarihi 6 ay ertelendi

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Otopark Yönetmeliği'nin yürürlük tarihi 6 ay ertelendi.

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, "Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in yürürlük tarihi 30 Haziran 2020’den 31 Aralık 2020’ye ötelendi.

24 Nisan 2020 tarihinde yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle Otopark Yönetmeliğinin yürürlülük tarihi 31 Mart 2020’den 30 Haziran 2020’ye ertelenmişti.

 

-Mayıs ayında 513 yatırım teşvik belgesi düzenlendi

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, mayıs ayında 513 yatırım teşvik belgesi verdi.

Bakanlığın, mayıs ayı yatırım teşvik belgesi listesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Belge verilen projelerin sabit yatırım tutarı 10 milyar 945 milyon 283 bin 899 lira oldu. Bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 12 bin 837 kişiye istihdam sağlanacak.

Bu yatırımlar içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Elektrik Tramjay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğünün 1 milyar 720 milyon liralık komple yeni yatırımı, TPCL Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. 538 milyon 156 bin 132 liralık Manisa’daki komple yeni yatırımı da bulunuyor.

Sabit yatırım tutarı 485 milyon 471 bin 535 lira olan ve 2 bin 910 kişinin istihdam edilmesi öngörülen 114 yatırıma ilişkin teşvik belgesi iptal edildi.

Mayıs ayında tamamlama vizesi yapılan yatırım teşvik belgesi sayısı 105, sabit yatırım tutarı 1 milyar 71 milyon 934 bin 818 lira, bu firmalarda istihdam edilen kişi sayısı da 2 bin 867 oldu.

 

-Büyük endüstriyel kaza senaryo dokümanı tebliği Resmi Gazete’de

yayımlandı…

-İşletmeler tehlikeli ekipmanların en az 4’te 1’i üzerinde 1 yıl içinde

senaryo oluşturacak. Senaryo tüm tehlikeli ekipman için 4 yılda

tamamlanacak

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, “Büyük Endüstriyel Kazalarla İlgili Hazırlanacak Büyük Kaza Senaryo Dokümanı Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yarın (1 Temmuz 2020) tarihinde yürürlüğe girecek tebliği, 2 Mart 2019 tarihli ve 30702 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmeliğin 8’inci maddesi gereği alt ve üst seviyeli kuruluş işletmecilerinin, hazırlamaları veya hazırlatmaları gereken büyük kaza senaryo dokümanına ilişkin usul ve esasları belirliyor.

Tebliğe göre, alt veya üst seviyeli bir kuruluşun işletmecisi tebliğin ekinde yer alan biçim ve genel kurallara uyarak ve asgari gerekleri yerine getirerek büyük kaza senaryo dokümanı hazırlayacak veya hazırlatacaklar.

Büyük kaza senaryo dokümanı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına gönderilmeyecek ama tüm ekleriyle birlikte kuruluşta muhafaza edilecek.

Büyük kaza senaryo dokümanı, bu Tebliğin yayımlandığı tarihten sonra;

İşletmeye yeni açılacak kuruluşun işletmecisi tarafından, işletmeye açıldığı tarihten itibaren,

Yönetmelik kapsamına yeni girecek kuruluşun işletmecisi tarafından kapsama girdiği tarihten itibaren,

tehlikeli ekipmanların en az 4’te 1’i üzerinden senaryolar oluşturularak 1 yıl içinde hazırlanacak. Devam eden 3yıl içinde her yıl senaryo yapılması şartı ile tüm tehlikeli ekipmanlar için senaryolar en geç 4 yılda tamamlanacak.

4 yıllık süre boyunca kuruluştaki tehlikeli ekipman sayısının değişmesi söz konusu süreyi uzatmayacak.

4 yıllık sürenin bitmesini müteakip kuruluş bünyesine tehlikeli ekipman girmesi durumunda ekipman işletmeye alınmadan önce senaryo tamamlanacak. Var olan bir ekipmanın tehlikeli ekipman kapsamına girmesi durumunda söz konusu tehlikeli ekipman için senaryo hazırlandıktan sonra ekipmanın çalışmasına izin verilecek.

Bu Tebliğin yayımlandığı tarihte faaliyet halinde bulunan kuruluşlar için de belirlenen süreler uygulanacak.

 

-Coğrafi Bilgi Sistemleri kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulunun 11 Haziran 2020 tarihli toplantısında onaylanan “Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi” ve “Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomekatronik ve Robotik Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

-İstanbul Şehir Üniversitesinin faaliyet izni kaldırıldı

 

İstanbul Şehir Üniversitesinin faaliyet izni kaldırıldı.

Cumhurbaşkanının Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, kurucu vakfına kayyım atanan ve garantör üniversitesi tarafından yapılan denetimler sonucunda mevcut mal varlığıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceği tespit edilen ve bu durumu Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) onaylanan İstanbul Şehir Üniversitesinin faaliyet izni kaldırıldı.

 

-13 üniversite bünyesinde yeni fakülte ve enstitü kuruldu

 

Bazı yükseköğretim kurumlarına bağlı enstitü, fakülte ve yüksekokul kurulması, kapatılması, birleştirilmesi ile adlarının değiştirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Karara göre, Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı İzmir, Trabzon, Bursa Tıp fakülteleri ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesine bağlı Tıp Fakültesi, Üsküdar ve Yozgat Bozok üniversitelerine bağlı Diş Hekimliği fakülteleri, Marmara Üniversitesine bağlı Mimarlık ve Tasarım Fakültesi kuruldu.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesine bağlı Büyükkutlu Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Kırklareli Üniversitesine bağlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine bağlı Gerede Uygulamalı Bilimler Fakültesi,

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, İstanbul Okan ve Tokat Gaziosmanpaşa üniversitelerine bağlı Lisanüstü Eğitim enstitüleri, Ankara Üniversitesine bağlı Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlı Ereğli Ziraat Fakültesi kurulmasına karar verildi.

 

-Kapatılan enstitü, fakülte ve yüksekokullar

 

Söz konusu karar kapsamında Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesine bağlı Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ile Bilişim enstitüleri, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine bağlı Gerede Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, İstanbul Okan Üniversitesine bağlı Fen ve Sağlık Bilimleri ile Sosyal Bilimler enstitüleri kapatıldı.

Kırklareli Üniversitesine bağlı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Malatya Turgut Özal Üniversitesine bağlı Su Ürünleri Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlı Ereğli Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesine bağlı Eğitim, Fen ve Sağlık Bilimleri ile Sosyal Bilimler enstitüleri, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesine bağlı Yalvaç Büyükkutlu Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ile Kadir Has Üniversitesine bağlı Uygulamalı Bilimler Fakültesinin kapatılması kararlaştırıldı.

 

-3 üniversitenin fakülte adı değiştirildi

 

Kararla ayrıca, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Mühendislik ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık fakülteleri, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi adıyla birleştirildi.

Bolu Abant İzzet Baysal, Recep Tayyip Erdoğan ile Uşak üniversitelerinin rektörlüklerine bağlı Ziraat ve Doğa Bilimleri fakültelerinin adları, Ziraat Fakültesi olarak değiştirildi.

 

-Amasya'da elektrik şebekesi yaptırılacak

 

Amasya'da yüksek gerilim (YG) ve alçak gerilim (AG) elektrik şebekesi yapım işi ihale edilecek.

Amasya Merzifon Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Başkanlığının ilanı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, YG-AG elektrik şebekesi yapım işi, birim fiyat esası ve birim fiyatların her biri için geçerli olmak üzere işin tümüne indirim verilmek suretiyle, kapalı zarf teklif usulüyle ihale edilecek.

Sadece yerli isteklilerin katılabileceği ihalenin keşif bedeli 3 milyon 359 lira, geçici teminat bedeli 100 bin 770 lira olarak belirlendi.

İhale, 14 Temmuz Salı günü saat 10.00'da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Ankara'nın Çankaya ilçesindeki yeni hizmet binasında yapılacak.

 

-Konya Büyükşehir Belediyesi 126 itfaiye eri alacak

 

Konya Büyükşehir Belediyesi KPSS puanıyla 126 itfaiye eri alacak.

Büyükşehir Belediyesinin Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre, adaylar, 20-29 Temmuz 2020 tarihleri arasında http://www.konya.bel.tr adresi üzerinden elektronik ortamda doldurarak imzaladıkları başvuru formu ve sayılan belgeler ile birlikte tabip gözetiminde boy ve kilo ölçümü yapmak üzere Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, Konevi Mahallesi, Millet Caddesi Konya Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet Binası No: 14 Meram/KONYA adresine mesai saatleri içinde şahsen müracaat ederek başvuru sürecini tamamlayacaklardır.

Sözlü ve uygulamalı sınav 10/08/2020 -14/08/2020 tarihleri arasında Kosova Mahallesi Veysel Karani Caddesi No: 156 Selçuklu/KONYA adresinde bulunan Sancak İtfaiye Merkezi’nde yapılacak.

 

-Tarihi çeşme, höyük, yerleşim yeri, şapel, su kanalları tescil edildi

 

Adana İli Ceyhan İlçesi Gündoğan Mahallesinde çeşme, Ordu İli Altınordu İlçesi Karaağaç Mahallesindeki şapel korunması gereken birinci yapı olarak tescil edildi.

Elazığ İli Palu İlçesi Örencik Köyündeki Şimşat Haraba höyüğü, Batman İli Merkez İlçesi Mozgelen Köyü Kanigülan Mevkiindeki Kanigülen yerleşimi, Şırnak İli Cizre İlçesi Dirsekli Köyündeki Dirsekli Su Kanalları Sistemi, Uşak İli Banaz İlçesi Susuz Köyündeki Susuz Arkeolojik yerleşimi 1. Derece Arkeolojik Sit alanı tescili kararlaştırıldı. 1. ve 3. Arkeolojik Sit alanı olarak gösterilen Uşak İli Ulubey İlçesi Tutluca Köyü Çobankuyusu Mevkiindeki Tutluca Arkeolojik yerleşimi 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak belirlenmesine karar verildi.

Tokat İli Turhal İlçesi Necip Köyü Zamayıryolu Mevkiinde Zamayıryolu yerleşimi 3. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edildi. 

Bursa İli Yıldırım İlçesi Karamazak Mahallesindeki Karamazak Türbesi koruma alanı olarak ilan edildi.

Konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Adana, Diyarbakır, Samsun, Sivas, Bursa, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

-Dolardaki artışın ekonomiye etkisi...

-Krizler ekonomisi-1994 krizi

-Dolar sevdası hiç geçmiyor…

-Yalnızlık

-Güçlü bir ekonomi için ne yapmalı?